Väderprognos för morgondagenEgentligen hade jag tänkt ta en vilodag idag och köra ett långpass imorgon, men väderprognosen lovar skitväder imorgon så jag körde långpasset idag istället. Jag kände mig lite seg i kroppen när jag vaknade efter gårdagens tur med GöranH, men efter att ha käkat en stadig frukost så kom kroppen igång ganska bra.

 

Min vanliga lång-runda är lite drygt 10 mil och jag har hunnit med att köra den ganska många gånger nu. För att få lite variation bestämde jag mig idag för att byta ut den tråkiga sträckan mellan Karlholm och Älvkarleby och istället köra lite mindre vägar till Marma och därifrån ta Upplandsleden till Älvkarleby. Det blev nästan 2 mil extra och dessutom fick jag köra en liten bit fin stig mitt i allt grus- och asfaltsnötande.

Dagens enda riktiga stopp gjorde jag vid kiosken i Marma. En glass plus en del dricka avnjöts i solskenet.

Jag vid kiosken i Marma

För att inte se ut som ett ufo på bilden tog jag av mig mina glasögon, och de ligger nog fortfarande kvar i Marma. Tyckte det kändes lite konstigt när jag cyklade därifrån så jag kände efter så att kameran var med, men hjärnan kopplade aldrig att det var glasögonen som fattades.

Efter Marma körde jag Upplandsleden mot Älvkarleby. Den var inte alltid så lätt att följa på grund av dåligt underhållna markeringar, men stigen var trevlig och gick i härlig natur längs Dalälven. Jag har ett vagt minne av att ha gått den här sträckan av Upplandsleden när jag var liten, kanske på en skolutflykt eller liknande. Tyvärr hade jag lämnat hjälmen hemma så jag tog det ganska försiktigt för att inte riskera nåt.

 

Det var inte förrän jag stod vid avfarten in mot Dalen och Åsbo som jag märkte att glasögonen fattades, och då var det lite sent att vända tillbaka.

Mot Åsbo

 

Inspirationen till nedanstående bild har jag fått från Henrik Öijers blogg som jag läser flitigt. Jag tog ett par bilder på mig själv, men tyvärr har jag inte rätta snitsen så alla de andra hade fokus på naturen bakom mig. Det här var den enda bilden med fokus på min skalle, och självklart råkade det vara den enda bilden där jag tittar rakt framåt istället för in i kameran. Nåja, det lär väl inte vara så många barn som läser den här bloggen så chansen att nån blir ihjälskrämd är försvinnande liten.

Öijer-inspirerad bild på mig

 

Jag låg och pendlade kring 80% av HRMax hela turen, och det var inte förrän de två sista milen som det började bli lite jobbigt. Kombinationen av trötta ben, mosig hjärna (solen hade stekt mig ganska hårt) och motvind gjorde sträckan från Kessmansbo till Andersberg riktigt dryg.

Turen tog 4h27m totalt inklusive 16 minuters paus i Marma, och jag hann avverka lite drygt 12 mil innan jag var hemma. Plottar man GPS-datat i Google Earth ser det ut så här:

GPS-karta över turen

Turbeskrivning: Sätra – Hemsta – Skutskär – Rullsand – Långsand – Gårdskär – Karlholm – Sandbyn – Sätra – Marma – Älvkarleby – Älvkarleö – Åsbo – Kessmansbo – Hästbo – Sälgsjön – Andersberg – Teknikparken – Tolvfors – Sätra

Långt långpass

Kommentera