Idag har det inte varit någon bra dag för mig. Först vaknade jag sent utan att känna mig utvilad och med ett lätt ”tryck” i bihålorna. Sen lyckades jag dra av ena vevarmsbulten till mitt vevparti när jag skulle byta framväxel. Som grädde på moset känner jag mig dessutom osäker på om min nya framväxel verkligen är tillräckligt stabil för att jag ska våga köra med den.

Jag har också hunnit vara till Ikea med tjejen och fick trängas med tusentals andra. Vi hittade i alla fall det vi letade efter plus ett billigt litet impulsköp (ett ”bord” att ha mellan benen och bärbara datorn för att få bättre sittställning och mindre värme för 39 kronor). Istället för att köa för maten på Ikea tog vi en sväng till Sandviken och åt på Bistro Oden.

Vevpartislakt

Som synes har jag lyckats dra av vevarmsbulten på vänster sida. Det är samma sida som jag haft problem med hela tiden där jag för ett tag sen limmade fast vevarmen med stål-epoxi. Förmodligen letade sig en del lim in till bultens gängor, jag snålade nämligen inte med limmet, och när jag idag skulle skruva ur bulten så gick det åt h-vete. Bultarna för höger och vänster sida är olika, och det är bara den på vänster sida man kan använda som avdragare. Jag hade således ett jätteproblem, inte nog med att bulten var av, jag hade inte heller något sätt att avlägsna höger vevarm.

Lösningen blev att modifiera den andra bulten genom att slipa den tills den fungerade som avdragare. Det tog en jäkla tid, men till slut lyckades jag få loss vevarmen så jag kunde byta framväxeln. Den stora frågan nu är om vänster vevarm sitter fast med bara stål-epoxi eller om den kommer ramla av när jag minst av allt vill det?

Det känns surt att köpa ytterligare ett vevparti i år, men med tanke på hur sargat det här är så kanske det är lika bra. KCNC-partierna är inte jättedyra, men man kan göra mycket annat roligt för 3000 kronor.

Framväxelbyte

Sen jag körde sönder min Sram XX framväxel för drygt tre veckor sen har jag kört med en moddad XTR E-typ växel. Den har fungerat helt okej men den har tre nackdelar:

  • Den väger ganska mycket (min moddade väger 141 gram).
  • Den sitter lite för högt för min 42T klinga vilket gör att kedjan ibland hoppar fel.
  • Den ger mig sämre kedjelinje eftersom den agerar distans på drivsidan när jag egentligen vill ha distansen på vänster sida.

Enklast hade varit att beställa en ny Sram XX framväxel, men mitt förtroende för den växeln är inte på topp just nu. Istället har jag köpt en Dura-Ace 7900 framväxel, en Mcfk-klämma och en Speen-adapter.

Som synes blir det ganska lätt och växeln fungerar alldeles utmärkt på en vanlig 2×9 (eller 2×10) drivlina utan modifieringar. När jag väl hade monterat och justerat den blev jag dock lite skeptisk. Kolfiberklämman känns lite vek och jag undrar vad som händer när man får chainsuck eller liknande på ett långlopp. Går den i småbitar så är det bara att bryta vilket inte alls skulle vara roligt.

Jag hoppas vädret är lite bättre imorgon så jag kan ge mig ut och testa den.

Vevpartislakt och framväxelbyte

3 reaktion på “Vevpartislakt och framväxelbyte

Kommentera